We Architects logo

18.1972

[:swvar:text:19:]

Geïnspireerd door dit project en heeft u nog enkele vragen?
Contacteer ons voor meer info met vermelding van het projectnummer.
Stuur een mailtje naar info@we-architects.be of bel ons op het nummer 03 707 08 18

Boeiende eenvoud

Het ontwerp wordt gekenmerkt door een bijzondere vormentaal. Een centraal balkvolume wordt in twee gesplitst door een horizontale betonnen ‘schijf’, die het geheel omspant en meteen ook alle gelijkvloerse delen van de woning met elkaar verbindt. De verticale geveldelen zijn volledig afgewerkt met gevelsteen boven de schijf. Eronder is dat bijna overal een zinken bekleding met staande naad. Zelfs de garagepoort werd bekleed met zink om op te gaan in het geheel. Het beperkte aantal zichtbare materialen versterkt de bijzondere volumetrie van de woning. De horizontale schijf werd uitgevoerd in ter plaatse gestort en met planken bekist beton. Ze vormt luifels die de zinken geveldelen tegen al te extreme weersinvloeden beschermen. 

Wie de woning betreedt, krijgt vanuit de toegangszone meteen een doorzicht van de voor- tot de achtergevel, aan één zijde geflankeerd door een volledig naakte muur, als een galerij voor schilderijen. De galerij gaat over in de leefruimtes die onderling met elkaar verbonden zijn, enkel visueel gescheiden door een volume met haard en audiovisuele items. De eet- en zitruimte staan beide in verbinding met de keuken, die op haar beurt in relatie staat tot een patio. De soberheid van het materialenpallet van het exterieur wordt binnen doorgetrokken. Het betonnen plafond met plankenmotief wordt aangevuld met gepleisterde muren. De XL-vloertegels lopen door naar buiten. De houten trap naar boven, met onderliggende kasten, is vanuit bijna het hele interieur zichtbaar en ook het keukenmeubel in roestvrijstaal en aluminium bepaalt mee de woonsfeer. Daarnaast is glas alomtegenwoordig, dankzij de enorme raampartijen. De glasgordijnen kunnen via doorlopende rails helemaal weggeschoven tot voor de muren voor een maximaal zicht naar buiten.

Deze woning mag dan conceptueel opgevat zijn, ze houdt in al haar facetten rekening met een optimaal alledaags gebruik dankzij een praktische indeling en inrichting. Een sober en basic materialengebruik (zink, beton, gevelsteen en ramen van aluminium en glas) versterkt de uiterlijke vormgeving. Binnen beantwoordt de woning aan alle wensen van de opdrachtgevers en is ze klaar voor levenslang wonen.

Publicaties: 

- Entrr online architectuur- en inspiratiemagazine: editie voorjaar 2023